Globalno

Preplah na priljubljeni hrvaški plaži: Kopalci bruhajo in imajo vročino

Uredništvo , 11.07.23 ob 11:24

Vse analize kakovosti vode, ki so bile opravljene v preteklih dveh tednih, so sicer pokazale, da je voda neoporečna.

Preplah na priljubljeni hrvaški plaži: Kopalci bruhajo in imajo vročino

Na družbenih omrežjih so se te dni pojavile informacije o nenavadni okužbi med ljudmi, ki so se kopali na območju Borika. Večina bolnikov ima simptome črevesne viroze, kot so povišana telesna temperatura, driska ali bruhanje. Nekateri pravijo, da se bolezni pojavijo zaradi fekalnih izpustov v morje, piše Slobodna Dalmacija.

Lokalne oblasti trdijo, da za rotaviruse v vodi ne bi smele biti krive fekalne odplake, saj da se kanalizacija na tem območju mesta ne izteka v morje. “Ves ta hotelski kompleks na tem območju je priključen na sistem kanalizacije, ki gre vzhodno, proti središču mesta,” je za Slobodno Dalmacijo zatrdil direktor komunalnega podjetja Odvodnja d.o.o. Grgo Peronja. Vodja službe za ekologijo zdravja in zaščito okolja na Zavodu za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar je potrdil, da so prejeli več pritožb glede težkih simptomov kopalcev, a da so vse analize kakovosti vode, ki so bile opravljene v preteklih dveh tednih, pokazale, da je kopalna voda neoporečna.

Prisotnost rotavirusa

Pri enemu od kopalcev, od katerih je bil vzorec poslan na analizo, so našli prisotnost rotavirusa, je sicer potrdil Pucar. Vodja epidemiološke službe Alan Medić pa je dejal, da je glavna težava pri natančnem določanju izbruha mesta virusa ta, da starši otrok, ki imajo simptome, ne pripeljejo na analizo, saj da ti običajno izginejo po dnevu ali dveh. Kot eno od možnosti navaja tudi to, da bi se lahko rotavirus zadrževal v pesku in ne v vodi. “Rotavirus v okolju ostane tudi do nekaj dni, možno je, da je v tem primeru kopalcev virus ostal na peščeni plaži, a če oboleli ne pridejo oddat vzorca, zelo težko ugotovimo razvoj bolezni, torej vzročno-posledične zveze,” je še dodal Medić.

Pucar z Zavoda za javno zdravstvo Zadar je sicer za hrvaške medije dejal, da so opravili tudi analizo kakovosti hotelskega bazena, a da očitno skrivnostnega virusa tudi tam niso našli. Na drugi strani Medić kot enega od potencialnih mest, na katerem se zadržuje rotavirus, opisuje majhno peščeno plažo Borik, na kateri se zadržuje veliko število otrok. “Rotavirus lahko ostane na mivki, ki je ni odneslo v morje, prenaša se lahko tudi preko igrač in po zraku,” je dejal.