Podražitve v zadnjih letih niso zaobšle niti ulične hrane. Hrvaški prebivalci so še posebej presenečeni nad nedavno podražitvijo čevapčičev, medtem ko se v Srbiji sprašujejo, ali postajajo priljubljene jedi na ulici luksuz, piše N1.
V Srbiji za deset čevapčičev tudi 17 evrov
Pred nekaj leti je bilo v Splitu za porcijo desetih čevapčičev treba odšteti med 30 in 40 kun (približno 4 do 5 evrov), danes pa se cene gibljejo med od 8 do celo 10 evrov. Poleg tega številni lokali dodatno zaračunavajo priloge, kot sta ajvar in kajmak, kar končni znesek na računu pogosto dvigne nad 10 evrov. "Cene so brutalne," poroča Dalmacija Danas, ki je opravila pregled cen v uličnih lokalih in restavracijah.
Podobno situacijo beležijo tudi v Srbiji, kjer nekatere restavracije za deset čevapčičev zaračunavajo tudi do 2.000 dinarjev (okoli 17 evrov), navaja Nova.rs.
Glavni razlog za visoke cene je skokovit dvig cen mesa na Hrvaškem, zlasti po uvedbi evra, saj so cene v Slavoniji in Liki narasle za kar 30 odstotkov. To se odraža tudi v mesnicah in restavracijah.
Hrvaška, ki je nekoč slovela po cenovno dostopni hitri hrani, zdaj vse pogosteje sliši primerjave s cenami v zahodni Evropi. Obalni gostinci napovedujejo nove podražitve do poletja, zato bi lahko čevapčiči postali še dražji, poroča Dalmacija Danas.