Poljski zračni prostor je preletela ruska manevrirna raketa, izstreljena proti mestom na zahodu Ukrajine, je danes sporočila poljska vojska. Dodali so, da so po incidentu aktivirali vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je na družbenem omrežju X sporočilo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil, je ena od raket, ki so jih izstrelile ruske sile, poljski zračni prostor kršila okoli 40 sekund. Vanj je vstopila nad vasjo Oserdow na vzhodu Poljske, ves čas pa so jo opazovali z vojaškimi radarji.

"Poljska vojska stalno spremlja razmere na ukrajinskem ozemlju in ostaja v stalni pripravljenosti, da bi zagotovila varnost poljskega zračnega prostora," so še sporočili.

Aktivirane poljske in zavezniške zračne sile

Po incidentu je poljska aktivirala vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora. "Med drugim so bile aktivirane poljske in zavezniške zračne sile," je v svoji izjavi zapisalo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil.

Incident se je zgodil v času, ko ruske sile izvajajo obsežne zračne napade na Kijev in druge regije v Ukrajini. Zaradi intenzivnih vojaških aktivnosti blizu ukrajinsko-poljske meje je poljska vojska zvišala stopnjo pripravljenosti.

Podoben incident se je zgodil decembra lani, ko je ruska raketa vstopila v poljski zračni prostor in ga nekaj minut pozneje zapustila v smeri Ukrajine.