Indijske izvozniki začimb so pod drobnogledom, saj so testi v njihovih izdelkih razkrili povišane ravni rakotvornih pesticidov, kar je sprožilo zaskrbljenost med svetovnimi regulatorji hrane. Preglede izvajajo v predelovalnih in proizvodnih obratih, ki pripadajo MDH in Everestu, dvema vodilnima blagovnima znamkama.

Vsebujejo rakotvorni pesticid

Preiskava se je začela več kot mesec dni po tem, ko je Hongkong prekinil prodajo treh začimbnih mešanic, ki jih proizvaja MDH, in eno Everest, češ da vsebujejo visoke ravni rakotvornega pesticida, imenovanega etilen oksid. Singapur je odredil odpoklic mešanice Everest, medtem ko so Nova Zelandija, Avstralija in Združene države rekle, da preučujejo pritožbe glede obeh znamk. Britanski nadzorniki hrane so zato uvedli dodatne nadzorne ukrepe za vse uvoze začimb iz Indije.

Prvo poročilo sicer pravi, da testiranje v začimbah MDH ni pokazalo nobenih dokazov o etilen oksidu, vendar "v primeru Everesta nekateri vzorci (skupno so jih preverili 12) niso bili skladni".

Indijski podjetji sta ob tem izjavili, da so njuni izdelki varni za uživanje, MDH pa je zanikal, da v svojih mešanicah začimb uporablja kakršen koli etilen oksid. "Našim kupcem in potrošnikom zagotavljamo, da ne uporabljamo etilen oksida na nobeni stopnji shranjevanja, predelave ali pakiranja naših začimb," piše Independent. Medij je prav tako kontaktiral Everest za komentar, a se ta ni odzval.

V EU je njegova uporaba omejena, a ne popolnoma prepovedana

[[image_1_article_66530]]

Etilen oksid, ki se na splošno uporablja kot razkužilo, sredstvo za sterilizacijo in insekticid za zmanjšanje kontaminacije z mikrobi, velja za rakotvornega, če presega mejne vrednosti, vendar ta omejitev ni standardizirana po vsem svetu. Hong Kong popolnoma prepoveduje uporabo etilen oksida v hrani, medtem ko Evropska unija omejuje njegovo uporabo na 0,1 mg na kg

Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. Večino podatkov o vplivih etilen oksida na zdravje ljudi so doslej pridobili pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni preko vdihavanja, saj se etilen oksid uporablja kot biocidno sredstvo. Biološka razpoložljivost snovi je po zaužitju manjša kot pri vdihavanju, a podatkov o deležu absorbiranega etilen oksida po zaužitju ni na voljo, pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Dodajo tudi, da zaradi njegove narave strupenosti ni možno postaviti varnega odmerka in je zato treba izpostavljenost etilen oksidu zmanjševati do največje možne mere.