Globalno

Po prepovedi kopanja v burkinijih Tržačanke v znak solidarnosti v morje oblečene

Uredništvo , 20.08.23 ob 17:50

Sporočiti želijo, da je narobe, če drugim ženskam ne dovolijo, da bi se kopale v morju.

Po prepovedi kopanja v burkinijih Tržačanke v znak solidarnosti v morje oblečene

Okoli 50 žensk in nekaj moških se je danes na priljubljeni tržaški mestni plaži Pedocin, ki ima ločeni območji za moške in ženske, kopalo oblečenih. To so storili v znak solidarnosti z muslimankami, ki jim pred tednom dni na tej plaži v Trstu niso dovolili kopanja, ker so bile oblečene v burkinije, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ne strinjajo se s prepovedjo kopanja v burkinijih

Potem, ko so v morju plavale večinoma v spodnjem perilu, nekatere pa tudi v burkinijih, je ena od žensk danes povedala, da so se za to odločile, ker želijo povedati, da je narobe, če drugim ženskam ne dovolijo, da bi se kopale v morju.

Plaža Pedocin je sicer edina v Evropi, ki je razdeljena z zidom na ženski in moški del. Ločena je že od odprtja v začetku 20. stoletja.

V okoli 30 kilometrov oddaljenem Tržiču je sicer županja desnosredinske Lige Anna Maria Cisint že napovedala, da bodo do oktobra prepovedali ženskam kopanje v burkinijih ali drugih oblačilih. Burkini so namreč kopalke, ki jih nekatere muslimanke uporabljajo za pokrivanje telesa in las med plavanjem.

STA