Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes podelil mandat za sestavo nove vlade dosedanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku stranke HDZ Andreju Plenkoviću. Ustanovna seja novega sklica sabora je napovedana za četrtek.

Za večino potrebna podpora najmanj 76 poslancev

Plenković je na družbenem omrežju X potrdil, da je Milanoviću danes prinesel 78 podpisov poslancev, ki so bili izvoljeni na parlamentarnih volitvah 17. aprila. Za večino v 151-članskem saboru je sicer potrebna podpora najmanj 76 poslancev.

Milanović je že v četrtek razpisal ustanovno sejo 11. sklica hrvaškega parlamenta, ki bo prihodnji četrtek. Pričakovati je, da bodo takrat že izvolili predsednika sabora.

Plenković je že pred tem potrdil, da bo nova vlada imela več od dosedanjih 16 ministrstev. Tri ministrstva bodo pripadla koalicijskemu partnerju HDZ v novi vladi, desnemu Domovinskemu gibanju. To bodo na novo ustanovljeno ministrstvo za demografijo, ministrstvo za kmetijstvo in ministrstvo za gospodarstvo.

Stranki sta se na koalicijskih pogajanjih dogovorili tudi, da v novi vladi nihče ne bo v celoti obvladoval resorjev in da bo DP v vsakem resorju izvajal del svojih programskih usmeritev.

HDZ je na volitvah osvojil 61 poslanskih mandatov, DP pa skupaj s partnerji 14. Takoj po volitvah je koalicijo z DP zapustil Mislav Kolakušić iz stranke Zakon in pravica, v četrtek pa je svoj podpis Plenkoviću odrekel tudi član DP Josip Jurčević, še poroča STA.