V lanskem letu je ljudstvo Marubo, ki živi ob odmaknjeni brazilski reki Ituí, doživelo tehnološki preboj, ko so pridobili dostop do hitre satelitske internetne storitve Starlink Elona Muska. Medtem ko je Starlink prinesel številne koristi, pa so se pojavile tudi resne težave, ki ogrožajo tradicionalni način življenja plemena, opozarjajo voditelji.

Vodja plemena Enoque Marubo, ki je bil ključen pri uvedbi Starlinka v skupnost, je za tuje medije dejal, da je bil sprva odziv pozitiven. Povezljivost je omogočila hitrejšo komunikacijo, dostop do televizijskih športov in predvsem hitrejšo medicinsko pomoč.

Vendar pa so starešine kmalu opazili, da je internet prinesel tudi negativne posledice. Člani plemena so postali leni, poležavajo v visečih mrežah, so ves dan 'prilepljeni' na WhatsApp in se pogovarjajo z neznanci na Instagramu. Ne lovijo ter ne gojijo več hrane, težave opisujejo tisti, ki so blizu plemenu. V skupnosti, kjer je preživetje odvisno od lova, ribolova in poljedelstva, je to povzročilo resno pomanjkanje hrane, poroča Mirror.co.uk.

Omejili so uporabo interneta, a ...

Da bi rešili težavo, so se starešine odločili za omejitve uporabe interneta. Internet je zdaj izklopljen dve uri zjutraj, pet ur zvečer in cel dan ob nedeljah. Kljub temu težave ostajajo. »Vsi so tako ''povezani'', da se včasih sploh ne pogovarjajo s svojo družino,« je dejal Enoque. Skrbi ga tudi širjenje pornografije med mladimi moškimi, ki si izmenjujejo eksplicitne videoposnetke v skupinskih klepetih. Mladi so po pričevanju starešin prevzeli nasilno spolno vedenje, kar je v popolnem nasprotju s tradicionalnimi vrednotami plemena.

Tsainama Marubo, 73-letni starešina, je izrazil razočaranje nad spremembami, ki jih je prinesel internet. »Ko je prišel, so bili vsi veseli. Zdaj so se mladi polenili,« je dejal. Kljub tem izzivom si pleme ne želi povsem odpovedati internetu. Enoque verjame, da bo internet dolgoročno prinesel več koristi kot škode, še poroča Mirror.co.uk.