Kako diši vesolje? Kako dvakrat preživeti napad z atomsko bombo? So naši evropski predniki jedli ljudi? Začudeni boste nad nenavadnimi dejstvi, ki jih morda niste poznali.

1.Vesolje diši po pečenem zrezku

Le redki so imeli priložnost tavati po vesolju, oblečeni v zaščitno obleko in privezani na spremljajoče plovilo. Pa vendar, ste se kdaj vprašali, kak vonj ima vesolje? No, astronavti so zedinjeni, da ima vonj po vroči kovini ali pečenem zrezku.

2. Otroška zdravila so vsebovala morfij

Dojenčki in majhni otroci, ki so imeli to (ne)srečo, da so živeli v začetku 19. stoletja in so jokali, ko so jim rasli zobje, so pogosto prejeli posebni sirup gospe Winslow, ki so ga starši lahko kupili v prosti prodaji. Ta sirup je vseboval celo morfij. “Sirup pomiri otroka, zmehča dlesni in odstrani bolečino,” je bilo reklamno sporočilo, s katerim so vabili nič hudega sluteče starše.

3. Naši evropski predniki so bili kanibali

V 16. in 17. stoletju je bil, verjeli ali ne, kanibalizem v Evropi dokaj razširjen, a zgolj v medicinske namene. Posmrtne ostanke ljudi so zmleli in jih uporabljali v kakšnih zdravilnih napitkih oziroma praških.

4. Ljudje smo le ena izmed 8,6 milijonov vrst, ki živijo na Zemlji

Četudi smo navidez dominantna vrsta na planetu Zemlja, pa si dejansko naš planet delimo še z 8,7 milijonimi vrstami drugih bitij. Od tega je 7,8 milijonov vrst živali, 298.000 vrst rastlin, 611.000 vrst gob, plesni in drugih gliv, 36.400 vrst praživali in 27.500 vrst alg. A v to število sploh niso vštete bakterije ter virusi.

5. Obstaja človek, ki je preživel dve atomski bombi

Tsutomu Yamaguchi je preživel napad na Japonsko, ko so ZDA na Hirošimo odvrgle atomsko bombo med drugo svetovno vojno. Začuda je preživel in zadobil le nekaj opeklin, potem pa se je odpravil domov v rodni Nagasaki. In glej ga zlomka, le tri dni pozneje so tja odvrgli drugo atomsko bombo in z zemljo povsem zravnali Yamaguchijevo hišo. Ker pa je bil s svojo družino tedaj ravno v tunelu, odprvaili so se namreč po mazilo za njegove opekline, je bombo z njimi vnovič preživel.