Hrvaško pretresa grozljivo razkritje. Moški, po poklicu psihiater, je imel na obrobju Splita pravo 'taborišče' za pse. Na posnetku, ki ga je na Instagramu objavilo društvo Zaklad Bestie iz Splita, lahko vidimo pse, ki so privezani na kratke verige ter zaprti v umazane in zanemarjene ute.  Med njimi so tudi mladiči. Na posnetku je tudi kletka, v kateri je imel psihiater zaprta dva volka.

Izpustili so ga iz pripora

Društvo, ki se zavzema za pravice živali, je zapisalo, da gre za pravo »koncentracijsko taborišče za pse«, za katerim stoji 64-letni hrvaški psihiater T. P., ki je zaposlen v splitskem kliničnem centru. Pasje taborišče naj bi ustvaril na obrobju mesta in ga obdal z visokimi zidovi. Gre za območje v središču naselja Stobreč, osem kilometrov jugovzhodno od Splita, kjer deluje eden redkih turističnih kampov v okolici. Na zemljišču naj bi bilo zaprtih 67 psov, od tega šest mladičev in dva volkova.

Psi so bili v kletkah, privezani na kratkih verigah, ležati so morali na betonu, kamnih, niso imeli primernega zavetja.

Psihiatra, ki je osumljen zadrževanja, mučenja in ubijanja živali, je sodišče v petek izpustilo na prostost. Med zaslišanjem je priznal, da so psi in volka njegovi. Policisti so mu izdali varnostni ukrep in odredili, da se ne sme približevati zemljišču, na katerem je zadrževal živali.

Pasje borbe: Sumijo, da je volka zadrževal zaradi parjenja

Policija sumi, da je 64-letnik nelegalno zadrževal dva volkova, samca in samico, zaradi parjenja s psi, da bi tako povečal borbene sposobnosti psov, ki jih je izkoriščal za pasje borbe. Gre za pse močnih pasem, kot so stafford in bull.

Hrvaški zakon sicer za kaznivo dejanje usmrtitve ali mučenja živali določa zaporno kazen do dveh let in odvzem živali.

Živali so prevzeli člani društev za zaščito živali iz Splitsko-dalmatinske in sosednjih županij. Ob prevzemu so bili nekateri zelo prestrašeni in v grozljivem stanju, prav tako jim je primanjkovalo hrane in sveže vode.