Papež Frančišek je v intervjuju za mehiško televizijo N+ razkril, da je dal v rimski baziliki Marije Snežne pripraviti svoj grob. Kot je pojasnil, si želi biti tam pokopan zaradi velike pobožnosti, ki jo čuti do podobe blažene device Marije. Obenem si želi tudi poenostaviti papeški pogrebni obred, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Priprave na starost in omejitve

Frančišek, ki bo v nedeljo praznoval 87. rojstni dan, je glede svoje odločitve dejal, da se je treba pripraviti na starost in omejitve, ki jih ta prinaša. Zatrdil je, da kljub zdravstvenim težavam, ki so ga pestile letos, ni nikoli razmišljal o odstopu.

Ob tem je prvi mož katoliške cerkve tudi potrdil, da je od novoizvoljenega argentinskega predsednika Javierja Mileija prejel povabilo na obisk v Argentino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med volilno kampanjo je sicer skrajni desničar Milei izjavil, da ima “papež afiniteto do morilskih komunistov”. Označil ga je za predstavnika zla na zemlji in pozval k prekinitvi diplomatskih stikov s Svetim sedežem, dokler bo v Cerkvi, kot je dejal, prevladoval totalitarni duh. “Kar je bilo izrečeno med volilno kampanjo, gre na stranski tir,” je kljub temu v intervjuju spravno dejal Frančišek.

STA