Papež Frančišek je med srečanjem z duhovniki v Rimu v torek ponovil protigejevsko žaljivo besedo, poroča The New York Times, šlo naj bi za enak žaljiv izraz, kot ga je uporabil pred dvema tednoma. Vatikan je ob povzetku shoda dejal le, da je papež opozoril na sprejemanje istospolno usmerjenih moških v rimskokatoliška semenišča. Vatikan pa se pri tem ni odzval na poročila dveh najuglednejših tiskovnih agencij v Italiji, ANSA in Adnkronos, da je ponovno uporabil besedo "frociaggine" – žaljiv italijanski žargonski izraz, ki se nanaša na istospolne moške. Poročila sicer navajajo anonimne vire, za katere trdijo, da so bili prisotni na sestanku.

Papež je govoril o nevarnosti ideologij v cerkvi

Kontekst, v katerem naj bi Frančišek uporabil žaljivko, je zaenkrat ostal nejasen. Italijanski časnik Corriere della Sera je v sredo poročal, da je ta izraz uporabil pri povezovanju z besedami nekega škofa. "K meni je prišel škof in mi rekel: 'V Vatikanu je preveč frociaggina,'" je Corriere poročal o papeževih besedah.

Frančišku se sicer v veliki meri pripisujejo zasluge za sprejemanje LGBTQ oseb v Rimskokatoliški cerkvi, podajanje večinoma vključujočega sporočila in odločitev, da duhovnikom dovoli blagoslov istospolnih parov. Toda poročanja o papeževi homofobni žaljivki so razburila in odtujila nekatere LGBTQ osebe znotraj in zunaj cerkve. 

Spomnimo, Frančišek je bil prejšnji mesec obtožen uporabe tega izraza na zasebnem srečanju z italijanskimi škofi, kar je sprožilo burno reakcijo in opravičilo s strani papeža, ki je dejal: "Papež ni nikoli imel namena užaliti ali se izražati v homofobnih izrazih in se opravičuje tistim, ki so bili užaljen zaradi uporabe izraza, ki so ga prijavili drugi." Kot poroča Vatican News, njihova spletna novičarska stran, je torkovo srečanje potekalo na Salezijanski papeški univerzi v Rimu. V povzetku je pisalo, da je papež "govoril o nevarnosti ideologij v cerkvi" in ponovil, da bi morala cerkev sicer sprejemati ljudi "z istospolnimi nagnjenji", vendar bi morala biti "preudarna" pri njihovem sprejemanju v semenišča.