V brodolomu pred obalo severnega Mozambika je umrlo 91 ljudi, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti. Na prenatrpani predelani ribiški ladji je 130 ljudi poskušalo prebegniti s celine v paniki, ki so jo po navedbah pristojnih zakrivile dezinformacije o širjenju kolere, poroča STA.

Kot je povedal regionalni voditelj Jaime Neto, je ladja prevažala preveliko število ljudi, v posledičnem brodolomu pa so umrli tudi številni otroci, je dodal. Reševalna akcija je še v teku, a jo otežujejo zahtevne vremenske razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bili so prestrašeni zaradi dezinformacij

Večina potnikov je poskušala doseči otok v provinci Nampula v strahu pred kolero, ki se širi po državi. Neto je za nastalo paniko sicer obtožil dezinformacije. Kot navaja AFP, so v Mozambiku od oktobra našteli okoli 15.000 okužb in 32 smrti zaradi kolere, ravno Nampula pa je najhuje prizadeta izmed vseh regij.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in preko onesnaženih rok. Čeprav lahko človek zaradi kolere umre v nekaj urah, jo je mogoče zdraviti z oralno rehidracijo, v hujših primerih pa z antibiotiki. Širjenje kolere se sicer lahko omejuje tudi s cepivom, a proizvodnja tega za farmacevtska podjetja ni privlačna, saj v bogatih državah za cepivo ni trga.