Globalno

Opozorilo: Rdeča zastava na znani hrvaški plaži

Uredništvo , 06.07.23 ob 11:28

Zastava vas opozarja, da se lahko grdo opečete.

Opozorilo: Rdeča zastava na znani hrvaški plaži

Na plaži Danče v Dubrovniku, ki velja za eno najbolj znanih in najstarejših hrvaških plaž, so te dni zaradi nevarnosti meduz izobesili rdečo zastavo. Kot poroča spletna stran metropolitan.si, rdeča zastava ne označuje prepovedi kopanja, temveč visi kot opozorilo, da vas ob kopanju lahko opeče meduza.

“Reševalna ekipa Rdečega križa Dubrovnik je imela to jutro osem intervencij zaradi opeklin meduz. Reševalna ekipa bo zato skozi svoje delovanje na kopališču povečala opozarjanje plavalcev na novonastalo situacijo”, so sporočili iz dubrovniškega Rdečega križa.

Ožig meduze praviloma spremljajo skeleče in srbeče bolečine, še toliko bolj neprijetno pa, da meduza iz žel ožigalk sprošča strup, kar lahko traja še več ur po ožigu. Strupa ožigalk ni dobro spirati s sladko vodo, ker to samo še spodbudi izločanje strupa. Odstranite ga lahko s sodo bikarbono, ki jo zmešate z vodo in pasto, mešanico pa nanesete na mesto ožiga in pokrijete z gazo. V primeru, da ne gre na bolje in bolečine ob ožigu spremljajo slabost, omedlevica, bolečine v prsih in težave z dihanjem, pa je treba poiskati zdravniško pomoč, še svetujejo na metropolitan.si.