V zagrebškem kliničnem centru KBC so danes umrli trije bolniki, okuženi z legionelo, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdili v bolnišnici. Pred tem so sporočili, da je okuženih pet bolnikov s kroničnimi boleznimi, ki jim je legionela samo še poslabšala stanje.

Največja bolnišnica na Hrvaškem je za ob 17. uri napovedala novinarsko konferenco in dodala, da morajo še ugotoviti, ali je bil vzrok smrti bolnikov okužba z legionelo ali njihovo splošno slabo stanje.

Sprožili preiskavo izvora

Časnik Jutarnji list je poročal, da so ob odkritju okužb takoj sprožili preiskavo izvora, saj je znano, da se bakterija pogosto širi preko klimatskih naprav in po vodovodnem omrežju. Legionela iz naravnega okolja namreč zaide v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo in hlajenje, ter v bazene s kopalno in industrijsko vodo.

Pomočnik direktorja bolnišnice Milivoj Novak je povedal, da so takoj obvestili zavod za javno zdravje, ki je opravil vse potrebne analize, tako da je sedaj bakterija v vodovodnem sistemu izolirana. Po poročanju Hine je dodal, da sedaj izvajajo pasterizacijo oziroma iz vseh pip v bolnišnici točijo vrelo vodo.

Ni pa še znano, kako je bakterija prišla v vodovodni sistem.