V okviru akademije bodo diplomate članic in uslužbence evropskih institucij izobraževali in usposabljali za področje zunanjega delovanja EU, predvsem v skupni zunanji in varnostni politiki. Cilj je oblikovati skupno razumevanje vloge unije v svetu, širiti dobre prakse na področju evropske diplomacije ter razviti "duh evropskega diplomatskega zbora", so zapisali na Svetu EU. EUDA bo prispevala tudi k oblikovanju kritične mase evropskih diplomatov, ki bolje razumejo načela, cilje, vrednote, interese in globalno vlogo EU.

Prve diplomate bodo sprejeli v letu 2024/2025

Izobraževanje bo potekalo v sodelovanju z univerzo College of Europe, ki ima študentske kampuse v belgijskem Bruggeju, Natolinu v poljski prestolnici Varšava in albanski prestolnici Tirana. Prve mlade diplomate bo akademija sprejela v študijskem letu 2024/25, trenutno pa je predvideno delovanje do vključno leta 2027/28. Za kritje stroškov njenega delovanja v obdobju od 1. julija letos do 30. junija prihodnje leto je v proračunu skupne zunanje in varnostne politike EU predvidenih okoli 1,7 milijona evrov. "Izjemno sem ponosen na vzpostavitev prve diplomatske akademije EU. EUDA bo zgradila pravi duh evropskega diplomatskega zbora. V časih, polnih izzivov, so diplomati EU ključni pri spodbujanju in varovanju naših vrednot in interesov v svetu," je ob tem na družbenem omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

EUDA od začetka študijskega leta 2022/23 sicer deluje kot pilotni projekt, trenutno poteka druga in tudi zadnja faza. Slovenija v okviru pilotnega projekta na akademijo ni napotila svojih predstavnikov, in sicer zaradi povečanih potreb po napotitvi diplomatov na slovenska diplomatska predstavništva spričo odpiranja novih veleposlaništev v tujini in članstva v VS ZN v obdobju 2024-2025. Namerava pa po koncu članstva v Varnostnem svetu napotiti vsaj dva mlada diplomata letno, so za STA pojasnili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. "Diplomatska akademija EU je pomemben doprinos za diplomacijo kot stroko in pomembna nadgradnja izobraževalnega procesa, ki ga izvajamo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve," so še zapisali.