Po sobotnem napadu na ukrajinsko mesto Harkov, v katerem je umrlo več ljudi, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nagovoru v soboto zvečer pozval k čimprejšnji dobavi vojaške pomoči, predvsem zračne obrambe. Ukrajina je medtem ponoči izvedla zračne napade na območje Rusije.

Od začetka junija zabeležili 2400 napadov na Ukrajino

Zelenski je v tradicionalnem večernem nagovoru priznal, da je Ukrajina sicer okrepila vojaško zmogljivost na področju uničevanja ruskih oporišč tik za mejo, od koder ruske sile izstreljujejo rakete. Kljub temu pa so od začetka junija zabeležili 2400 napadov na Ukrajino z ruskimi vodenimi jadralnimi bombami, je dodal.

Prepričan je, da bi moral Zahod sprejeti več odločitev glede dobave opreme, s katero bi Ukrajina okrepila zračno obrambo. Zelenski si želi predvsem ameriške sisteme patriot, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je Zelenski obsodil še sobotni napad na stanovanjsko stavbo v središču Harkova, v katerem so po njegovih besedah umrli trije ljudje. Po podatkih lokalnih oblasti pa jih je bilo še 56 ranjenih.

Ukrajina je medtem ponoči izvedla zračne napade na rusko regijo Brjansk, je sporočil tamkajšnji guverner Aleksander Bogomaz. Kot je pojasnil, je ruska zračna obramba skupno uspela sestreliti več kot 20 ukrajinskih dronov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.