Gre za ukrep iz petega svežnja sankcij proti Rusiji.

Fotografija je simbolična.

Po izteku prehodnega obdobja bo v četrtek v EU začela veljati prepoved uvoza ruskega premoga. Gre za ukrep iz petega svežnja sankcij proti Rusiji, o katerem so se države članice zaradi ruske invazije na Ukrajino dogovorile aprila. Po ocenah Bruslja, bo zaradi prepovedi uvoza premoga Rusija letno ob osem milijard evrov.

Članice EU so se aprila dogovorile za 120-dnevno prehodno obdobje, v katerem naj bi se evropska industrija prilagodila na prepoved. Cilj ukrepa je oslabiti rusko gospodarstvo, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je ruski premog lani vrednostno predstavljal 45 odstotkov celotnega uvoza premoga iz držav zunaj unije, količinsko pa 52 odstotkov.

Premog je bil sicer prvi ruski energent, na katerega je EU sprejela embargo. V poznejših paketih sankcij se je EU odločila še za široko prepoved dobave ruske nafte. Embargo na uvoz nafte bo začel veljati proti koncu leta, z izjemo nekaterih držav, ki so močno odvisne od tega ruskega energenta in ga prejemajo prek naftovodov.

Med temi je Madžarska, ki bo še naprej lahko prejemala dobavo iz Rusije. Je pa upravljalec naftovoda Družba Transneft v torek sporočil, da je bila dobava nafte iz Rusije na Madžarsko, Češko in Slovaško po južnem kraku naftovoda zaustavljena. Razlog naj bi bil nezmožnost plačila avgustovske tranzitne pristojbine ukrajinskemu operaterju UkrTransNafta.

STA