Priljubljeno mesto Unescove svetovne dediščine na Kitajskem ima zdaj na straniščih nameščene časovnike, ki prikazujejo, koliko časa je posamezna porabila oseba na stranišču.

Obiskovalci ogorčeni, občutek imajo, da jih nekdo nadzoruje

Jame Yungang v mestu Datong v provinci Shanxi vsako leto obišče na milijone turistov, tako zaradi velikega števila jam, kot tudi zaradi 51.000 kipov Bude. Sedaj tuji mediji poročajo, da so prenovili stranišča, ki so digitalizirana. Turisti na toaletah zlahka vidijo, ali je posamezno stranišče zasedeno, saj se nad njim na LED zaslonu pokaže beseda 'nezasedeno' v zeleni barvi.

Če je v uporabi, pa prikazuje število minut in sekund, kako dolgo je oseba na stranišču. Čas se začne odštevati z zaklepanjem vrat.  Pridobitev je sprožila veliko ogorčenja iz strani obiskovalcev, ki pravijo, da se počutijo, kot da jih nekdo nadzoruje.

[[image_1_article_67176]]

Uslužbenec atrakcije je za Xioxiang Morning Herald povedal, da so bili časovniki nameščeni, da bi se spopadli s povečanjem števila turistov. Na burne odzive se je odzval, da ne nadzorujejo, koliko časa lahko uporabljate stranišče in da ne bodo nobenega 'vrgli ven'. Prav tako poudarja, da ne postavljajo časovne omejitve, koliko časa lahko nekdo uporablja stranišča.

Budistične jame Yungang, ki so bile leta 2001 uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine, so ena največjih znamenitosti v severni kitajski provinci Shanxi. Območje je leta 2023 prejelo 3 milijone obiskovalcev, kar je rekord za to turistično mesto.