Namen ukrepov je kmetom in državam omogočiti večjo prožnost pri izpolnjevanju določenih okoljskih pogojev. Ob robu zasedanja so znova napovedani kmečki protesti.

Komisija predlaga spremembe pogojev glede neobdelane zemlje, kolobarjenja na ornih zemljiščih in pokritosti tal v občutljivih obdobjih. Gre za tri od od devetih pogojev za finančno podporo iz skupne kmetijske politike, ki so sicer namenjeni varovanju okolja.

Poleg tega bi lahko članice v primeru izrednih vremenskih pogojev, ki bi kmetom preprečili izpolnjevanje pogojev, omogočile začasno odstopanje. Bruselj predlaga še, da pri kmetijah, manjših od 10 hektarjev, ne bi preverjali izpolnjevanja teh okoljskih pogojev.

Po navedbah diplomatskih virov predlogi uživajo zadostno podporo med državami članicami, tako da bi jih lahko uradno podprle že ob robu današnjega zasedanja kmetijskih ministrov, ki se ga bo iz Slovenije udeležila ministrica Mateja Čalušić.

Zasedanje bodo tako kot pred enim mesecem spremljali protesti nezadovoljnih evropskih kmetov, ki se že več mesecev zbirajo na cestah številnih članic EU. Zahtevajo omilitev okoljskih ciljev, zmanjšanje birokracije, boljše cene za svoje izdelke in ukrepanje glede po njihovem mnenju nelojalne konkurence iz tretjih držav, predvsem Ukrajine.

Slednje bo po pričakovanjih tudi tema pogovora kmetijskih ministrov članic z ukrajinskim kolegom Mikolo Solskim.