Ruske sile so Ukrajino ponoči napadle z okoli 90 raketami in 60 droni, je danes povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V enem od teh napadov so bili uničeni daljnovodi, ki napajajo jedrsko elektrarno v Zaporožju, prav tako pa so napadalci zadeli jez največje hidroelektrarne na reki Dneper.

"Sovražnik trenutno izvaja največji napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v zadnjem času," je na Facebooku opozoril minister za energetiko German Galuščenko. Kot navaja francoska tiskovna agencija, je ruski napad uničil eno od dveh povezav zaporoške nuklearke, ki sicer ne deluje.

Da so razmere izjemno resne ter da grozi nevarnost izrednih razmer, je opozoril ukrajinski upravljavec omrežja nukleark Energoatom.

Med ruskim napadom na jez na Dnepru v zaporoški regiji je izstrelek zadel trolejbus, pri čemer so umrli potniki, je zapisal svetovalec župana zasedenega Mariupola Petro Andrjuščenko.

Po besedah Zelenskega "svet vidi tarče ruskih teroristov, kar se da jasno: elektrarne in napeljave za oskrbo z energijo, jez hidroelektrarne, običajne stanovanjske stavbe, celo trolejbus".

O napadih so poročali iz najmanj petih ukrajinskih regij, domnevno so zahtevali tudi smrtne žrtve, opozarjajo pristojni.

STA