V preteklem tednu se je v Univerzitetni bolnišnici Bulovka v Pragi zgodila tragedija, ki je posledica nepopravljive človeške napake. Noseča ženska tuje narodnosti je prišla v bolnišnico na predviden redni pregled, vendar je osebje nekako zamenjalo njeno identiteto z neko drugo tujo državljanko, ki je prišla v bolnišnico, da bi opravila splav. Tako so zdravi noseči ženski proti njeni volji opravili splav.

Češko ministrstvo za zdravje ji zdaj ponuja visoko finančno nadomestilo, a seveda je izgubljenega življenja ne morejo povrniti. Sklicujejo se tudi na jezikovne ovire, saj zamenjani pacientki domnevno nista govorili češkega jezika. "Češko govoreča pacientka bi se verjetno aktivno upirala dejstvu, da bo opravila poseg, ki ga ne razume" je dejal ginekolog in podpredsednik češke zdravniške zbornice Jan Prada. Trenutno ni znano, v katerem jeziku so govorili zdravstveni delavci, ko so se pogovarjali s pacientkama iz primera.

Ministrstvo za zdravje izraža globoko obžalovanje do pacientke in njene družine ter prevzema odgovornost za neopravičljivo napako. Odgovorne osebe so bile odpuščene. Primer obravnava tudi policija kot povzročitev (ne)namerne telesne poškodbe.