Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem neuradni delni izidi kažejo prepričljivo prednost desnosredinski HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije z SDP na čelu. Po preštetih 52,76 odstotka glasov ima HDZ 63 poslanskih mandatov, SDP s partnerji pa 42. Sledijo Domovinsko gibanje, Most in Zmoremo!, poroča STA.

Izidi vzporednih volitev, ki so jih izvedli na vzorcu nekaj več kot 20.000 anketiranih v desetih volilnih enotah na Hrvaškem, objavile pa so jih tri hrvaške televizije z nacionalnim dosegom, so podobni ocenam na podlagi predvolilnih javnomnenjskih raziskav. Poleg prepričljive zmage HDZ premierja Andreja Plenkovića napovedujejo, da bodo v sabor izvoljeni tudi Istrski demokratski sabor (IDS) in stranka Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca, ki naj bi imele po dva poslanca, ter Fokus z enim poslancem.

Stranka HDZ bo verjetno imela najmanj 60 mandatov

Najbolj zadovoljni so bili nad izidi vzporednih volitev v stranki Zmoremo!, medtem ko so bile druge stranke s svojimi koalicijskimi partnerji v svojih odzivih zadovoljne ali zadržane. HDZ je na dosedanjih parlamentarnih volitvah dobila najmanj dva poslanska mandata iz volilne enote, v kateri glasujejo hrvaški državljani v tujini, kar pomeni, da bo verjetno imela najmanj 60 mandatov. Poslanci narodnostnih manjših so doslej praviloma sodelovali z vladajočo večino. Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora. HDZ bo imela glede na vzporedne izide, po katerih naj bi prejela osem mandatov manj kot pred štirimi leti, velike težave pri oblikovanju vladne koalicije. Zanjo bo namreč potrebovala vsaj eno od vodilnih desnih strank, Most ali Domovinsko gibanje. Svetovnonazorsko sta obe bližje HDZ, vendar imata skupne negativne izkušnje s poskusi dosedanjega sodelovanja.

V Zmoremo! so medtem že pred volitvami napovedali, da jih v vladi s HDZ ne bo. Še večje težave bi pri zagotavljanju saborske večine lahko imela SDP. Stranka, ki ji je zagon pred volitvami dal predsednik države Zoran Milanović kot njihov neuradni premierski kandidat na volitvah, bo glede na izide vzporednih volitev dobila 44 mandatov. To pomeni, da jih za sestavo vlade potrebuje še 33. Medtem ko je koalicija z Zmoremo! mogoča, je vprašljivo sodelovanje z desnimi strankami. Takšna koalicija bi po ocenah analitikov hitro razpadla zaradi velikih ideoloških razlik, poleg tega pa so v Zmoremo! napovedali, da ne bodo sodelovali v koaliciji, v kateri bo tudi desna stranka.

Izjemno visoka volilna udeležba

Gre za porazdelitev 140 poslanskih mandatov, ki jih volijo v desetih volilnih enotah na Hrvaškem. Še tri poslance prispeva hrvaška diaspora v posebni volilni enoti, prav tako v svoji volilni enoti pa bodo osem poslancev izvolili v volilni enoti za narodne manjšine. Državna volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 21. uri. Po 22. uri bo predvidoma imela podatke z okoli polovice volišč. Današnje volitve je zaznamovala izjemno visoka volilna udeležba, ki je bila do 16.30 50,6-odstotna, še dodajajo.