Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes poudaril, da se pogoji za dosego trajnega premirja v Gazi v izraelskem načrtu niso spremenili ter vključujejo uničenje Hamasa in izpustitev vseh talcev, ki jih zadržuje. "Izraelski pogoji za končanje vojne ostajajo enaki," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz njegovega urada.

Ti pogoji morajo biti izpolnjeni za trajno prekinitev ognja

Pri tem so navedli "uničenje vojaških in vladnih zmogljivosti Hamasa, izpustitev vseh talcev in zagotovilo, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu". "V skladu s predlogom bo Izrael še naprej vztrajal, da bodo ti pogoji izpolnjeni, preden bo uvedena trajna prekinitev ognja," so sporočili. Zamisel, da bo Izrael sprejel trajno prekinitev ognja, preden bodo ti pogoji izpolnjeni, je obsojena na propad, so dodali.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek predstavil nov načrt za prekinitev ognja v Gazi. Načrt, v katerega naj bi Izrael privolil ob posredovanju ZDA, Katarja in Egipta, v treh fazah predvideva trajno premirje. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz Gaze ter izpustitev talcev in tudi nekaj sto palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Hamas je danes sporočil, da na predlog gleda pozitivno. Kot je sporočil, je pripravljen pozitivno in konstruktivno obravnavati vsak predlog, ki temelji na trajni prekinitvi ognja, pod pogojem, da Izrael izrecno izrazi svojo zavezanost temu, na spletni strani poroča britanski BBC.

Izraelske sile tudi danes nadaljujejo napade na območju Gaze. S tanki in topništvom obstreljujejo mesto Rafa na jugu in mesto Gaza na severu palestinske enklave. Na območju Gaze je bilo po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 95 ljudi, od 7. oktobra lani pa več kot 36.300, poroča AFP.

STA