Nemško biotehnološko podjetje Curevac je v sredo sporočilo, da bo odpustilo skoraj tretjino svojih delovnih mest in prodalo pravice do cepiv proti covidu in gripi, da bi zmanjšalo stroške in se osredotočilo na uporabo mRNA tehnologije pri zdravljenju raka, poročajo tuji mediji.

S prihodnjim letom Curevac načrtuje znižanje stroškov poslovanja za 30 odstotkov in ukinitev 30 odstotkov delovnih mest, kar pomeni, da naj bi delo izgubilo približno 330 delavcev. 

V poslovnem poročilu za prvo četrtletje družba navaja, da zaposluje nekaj več kot 1100 delavcev v Nemčiji, na Nizozemskem, v Belgiji, Švici in ZDA.

Napovedali so, da bodo prodali pravice do cepiv proti covidu

Družba je še sporočila, da bo britanski farmacevtski skupini GSK za največ 1,45 milijarde evrov prodala pravice za cepivi proti covidu 19 in gripi, ki temeljita na messenger ribonukleinski kislini (mRNA). 

Curevac bo tako zagotovil nujno potreben denar za reševanje težav v kliničnih preskušanjih in za patentne spore glede tehnologije mRNA.

Podjetje je sredi pandemije covida slovelo kot glavni kandidat za razvoj učinkovitega cepiva, a je prvo cepivo zaradi razmeroma slabe učinkovitosti umaknilo iz licenčnega postopka, še navajajo tuji mediji.

Prvo četrtletje v izgubi 73,3 milijona evrov

Trenutno se ukvarjajo z razvojem druge generacije cepiva proti koronavirusu, raziskujejo pa tudi uporabo tehnologije mRNA pri zdravljenju raka, kar naj bi bilo v središču poslovne reorganizacije.

Družba je prvo četrtletje sklenila s 73,3 milijona evrov izgube iz poslovanja, kar je 21,3 odstotka več kot v začetku leta 2023.