Zaradi stavke zaposlenih bo danes ohromljen lokalni javni promet v okoli 80 mestih po vsej Nemčiji z izjemo Bavarske. Vozni redi avtobusov, tramvajev in podzemne železnice bodo močno okleščeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več prostih dni, daljši odmori in višje plače

Do stavke zaposlenih v lokalnem prometu prihaja dan po tem, ko so stavkali zaposleni na 11 nemških letališčih. Prejšnji teden pa so s stavko železniški promet za skoraj pet dni ohromili strojevodje.

Sindikat zaposlenih v javnem prometu Verdi se za boljše delovne pogoje s pristojnimi pogaja v skoraj vseh 16 nemških zveznih deželah. Zahteve se sicer po poročanju dpa po regijah razlikujejo. Medtem ko v Berlinu zaposleni zahtevajo več prostih dni in daljše odmore, se delavci v nekaterih drugih deželah borijo za 20-odstotni dvig plače.

Stavke zaposlenih v javnem prometu podpirajo tudi okoljski aktivisti gibanja Petki za prihodnost. Ti bodo po regijah organizirali proteste in zbore, na katerih bodo prav tako zahtevali boljše pogoje za zaposlene v javnem prometu, poroča STA.