Nemški policist, ki je bil v petek med napadom na udeležence desničarskega shoda v Mannheimu hudo ranjen, je umrl, so v nedeljo sporočile pristojne oblasti. Preminulemu policistu sta se že poklonila kancler Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Motiv napadalca ostaja neznan

Napadalec je v petek zjutraj na jugozahodu Nemčije z nožem ranil pet udeležencev islamofobnega shoda, med njimi tudi skrajno desnega aktivista in blogerja Michaela Stürzenbergerja. Ob posredovanju policije je napadalec nato še večkrat zabodel 29-letnega policista.

Policist je utrpel hude poškodbe v predelu glave, kljub operaciji pa je dva dni pozneje podlegel poškodbam. Napadalca so ustrelili, vendar je preživel.

Kancler Scholz in predsednik Steinmeier sta ob smrti policista izpostavila njegovo predanost varovanju ostalih in svojcem izrekla sožalje. Motiv 25-letnega napadalca zaenkrat ostaja neznan. V Afganistanu rojeni moški pred petkovim incidentom ni bil znan policiji.

V luči napada so v nedeljo v Mannheimu potekali ulični spopadi policije z antifašističnimi aktivisti, ki so se tam zbrali v znak nasprotovanja napovedanemu shodu podmladka skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), še navaja dpa.

STA