Uradno obvestilo o aretaciji ni bilo izdano, vendar je tiskovni predstavnik civilne garde na vprašanje nemške tiskovne agencije dpa potrdil poročilo RTVE, poroča tudi 24ur.com.

Pravosodje ga je obtožilo korupcije in spolnega nasilja

Po prihodu iz Dominikanske republike je Luis Rubiales pristal v Madridu v sredo z rednim letom. Na letališču so ga sprejeli uradniki in ga seznanili z njegovimi pravicami, poroča RTVE. Športni časopisi Marca in AS poročata, da so Rubialesa nato v policijskem avtomobilu odpeljali na sodišče v Majadahondi blizu Madrida. Tam bi ga morala zaslišati sodnica zaradi domnevno nepravilnih pogodb. Po španski zakonodaji je lahko osumljenec pridržan največ 72 ur, razen če je pripor pred sojenjem odrejen zaradi begosumnosti ali drugih razlogov.

Rubialesa preiskujejo zaradi domnevnih nepravilnih pogodb med njegovim petletnim predsedovanjem Španski nogometni zvezi (RFEF), vključno z gospodarsko korupcijo, nepoštenim upravljanjem in pranjem denarja. V Španiji potekajo tudi kazenske preiskave zaradi škandala s poljubljanjem na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Avstraliji, ko je Rubiales poljubil igralko Jennifer Hermoso na podelitvi naslova svetovnega prvaka.

Lani septembra je Rubiales po škandalu s poljubljanjem odstopil s predsedniškega mesta RFEF. Zaradi afere mu je mednarodna nogometna zveza izrekla triletno prepoved delovanja v nogometu. Rubiales je zanikal vse obtožbe, vključno s tistimi o korupciji. V obeh primerih mu grozi več let zapora, pri čemer so zaporne kazni do dveh let običajno pogojne v Španiji.