Minuli teden so se v Zagrebu odvijale prestižne razstave psov, kjer so se pomerili psi z vsega sveta za laskavi naziv najlepšega na svetu. Po napetem tekmovanju je zmago slavila samica afganistanskega hrta iz Čila z imenom Zaida Bint Muti Von Haussman. 

Njen lastnik in vzreditelj je Ramon Podesta, sicer častni predsednik Kinološke zveze Čila, ki že vrsto let uspešno vzgaja nemške ovčarje, v kinologiji pa je znan tudi kot član znanstvenega odbora Mednarodne kinološke zveze, poroča 24sata.hr. Samičko je na svetovni razstavi psov v Zagrebu za najlepšo razglasil Nikša Lemo, mednarodni kinološki sodnik in profesor veterine.

Na razstavi skoraj 15 tisoč psov z vseh celin

Zaida je zmagala že na številnih razstavah v Združenih državah Amerike in lansko leto tam zaključila kot druga najuspešnejša razstavna psička vseh pasem. Na drugem mestu je samica bobtaila iz Grčije, naziv tretjega najlepšega psa na svetu pa je pripadel škotskemu terieru Kriscotsu He's A Rebel At De La Pomme iz ZDA.

V konkurenci hrvaških avtohtonih pasem je bil za najlepšega razglašen tornjak Margot Dalmatinski Vrisak. Najlepši mladi pes na svetu je chow-chow iz Kitajske s polnim imenom Easter Magic I Need Some Sleep.

Na sami svetovni razstavi je bilo prijavljenih skoraj 15.000 psov z vseh celin, te dni pa so potekale tudi spremljevalne razstave, tako da se je skupno število prijav povzpelo na neverjetnih 25.000 psov, še poroča omenjeni portal. Naslednja svetovna razstava bo leta 2025 v Helsinkih.