Medtem ko Slovence danes budijo budnice, je Hrvate zbudil potres. Seizmografi hrvaške seizmološke službe so ob 5.38 zabeležili močan potres z epicentrom okoli 15 kilometrov južno od Slunja, poročajo tamkajšnji mediji.

“Magnituda potresa je bila 4,3 stopnje,” so sporočili iz seizmološke službe, intenziteta v epicentru pa je bila ocenjena na 5 do 6 stopnje EMS lestvice.

Iz Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, so kasneje sporočili, da so potres čutili tudi prebivalci širše okolice Črnomlja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC) je najprej poročal, da gre za potres z magnitudo 4,8, vendar so kasneje jakost znižali na 4,6. 

Potres so močno čutili v Zagrebu, kjer prebivalci poročajo, da je vse treslo in zibalo. Evropski sredozemski seizmološki center pa je sporočil, da so potres čutili tudi v Bosni in Hercegovini ter Italiji. “Treslo se je dobesedno vse, vsak del hiše,” je zapisal en izmed prebivalcev Bihaća.