Sodišče v kraju Pezinok je danes za moškega, ki je obtožen poskusa umora slovaškega predsednika vlade Roberta Fica, odredilo pripor. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica sodišča Katarina Kudjakova so pripor odredili zaradi možnosti pobega osumljenca in nevarnosti, da bi zagrešil nova kazniva dejanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šlo naj bi za 71-letnega pisatelja in nekdanjega varnostnika

Hudo ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali. Fico je bil nekaj časa v smrtni nevarnosti, a so ga uspeli rešiti. Po dveh operacijah ostaja na intenzivni negi, je za slovaško tiskovno agencijo Tasr danes potrdila vlada v Bratislavi.

Napad je pretresel Slovaško. Odhajajoča predsednica Zuzana Čaputova in njen naslednik Peter Pellegrini pa sta za torek sklicala sestanek vodij parlamentarnih strank, da bi pokazali enotnost po napadu in skušali najti rešitev za zmanjšanje napetosti v državi. Kljub njunemu pozivu, naj stranke umirijo svojo retoriko, so nekateri politiki že začeli kazati s prstom na svoje nasprotnike.

Robert Kalinak, podpredsednik vlade in Ficov zaveznik, je bil v petek kritičen do opozicije in "izbranih medijev", češ da so Fica pred napadom označili za diktatorja in služabnika ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Vse te laži so glavni razlog, da se Fico danes bori za svoje življenje," je opozoril.

STA