Papež Frančišek je potrdil kanonizacijo 15-letnega Italijana Carla Acutisa iz Lombardije, ki je leta 2006 umrl za levkemijo, poročajo tuji mediji. Acutis, ki so ga zaradi širjenja katolištva na spletu poimenovali božji vplivnež, bo tako postal prvi svetnik iz generacije milenijcev.

Točen datum njegove kanonizacije ni znan, najverjetneje pa se bo to zgodilo prihodnje leto. Oktobra 2020 ga je papež že razglasil za blaženega, potem ko naj bi otroka iz Brazilije ozdravil prirojene bolezni na trebušni slinavki. Beatifikacija je sicer prvi korak na poti k svetništvu.

Frančišek je nato maja letos sporočil, da pokojni 15-letnik izpolnjuje pogoje za svetnika, potem ko so zanj potrdili še en čudež, ozdravitev deklice, katere mama naj bi pred tem molila na Acutisovem grobu.

Žepnino daroval revežem, brezdomcem pa je pomagal s hrano in spalnimi vrečami

Acutis se je rodil leta 1991 v Londonu. Kmalu zatem se je njegova družina preselila v Milano. Njegova mama je za milanski časnik Corriere della Sera povedala, da je že kot majhen otrok hotel obiskovati cerkve, žepnino je daroval revežem, brezdomcem pa je pomagal s hrano in spalnimi vrečami.

V osnovni šoli naj bi se nato sam naučil programirati. Vzpostavil je spletno stran, na kateri je dokumentiral potrjene čudeže in prikazovanja Device Marije skozi zgodovino. Zaradi tega so mu nadeli vzdevek božji vplivnež.

Leta 2006 je za posledicami levkemije umrl v Monzi. Njegovo truplo so leto kasneje prenesli v Assisi, kjer je razstavljano skupaj z drugimi relikvijami, povezanimi z njim.