Vrh voditeljev skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) v Apuliji je v četrtek zaznamovala tudi burna razprava glede omembe pravice do splava v sklepni izjavi. Ta bo omenjena posredno, saj bodo v njej obnovili zavezo izjavi G7 iz Hirošime, kjer je ta pravica zapisana.

Emmanuel Macron je bil kritičen

Kritičen je bil predvsem predsednik Francije Emmanuel Macron. Macron je v četrtek dejal, da obžaluje, a spoštuje, da pravice do splave ne bodo izrecno omenili v zaključni izjavi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Znano vam je stališče Francije, ki je pravico do umetne prekinitve nosečnosti vključila v svojo ustavo. V vaši državi nimate enakega razumevanja," je bil kritičen.

Gostiteljica, premierka Giorgia Meloni pa je v četrtek zavrnila očitke Macrona, češ da ni nobenega razloga za razburjenje glede stvari, o kateri so se dogovorili že pred časom. "Menim, da je v teh težkih časih zelo narobe, če se za kampanjo uporablja tako dragocen forum, kot je G7," je Meloni očitala francoskemu predsedniku, ki je v nedeljo razpisal predčasne parlamentarne volitve, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. "Polemika o prisotnosti ali odsotnosti besede splav v sklepih je popolna pretveza," je dodala Meloni.

V Italiji večina zdravnikov zavrača možnost opravljanja splava

Ob tem je pojasnila, da bodo v sklepih izjave spomnili tudi na sklepe izjave iz Hirošime, v katerih so lani potrdili zavezo glede zagotavljanja varne in zakonite umetne prekinitve nosečnosti. Izjavo bodo voditelji predvidoma potrdili drevi. Zdi se, da je napetost pozneje v četrtek popustila, ko je Macron na večerji poljubil roko premierke, še piše Ansa.

V Italiji je sicer umetna prekinitev nosečnosti dovoljena v prvih 90 dneh, je pa dostop do splava otežen, saj imajo številni zdravniki ugovor vesti. V nekaterih regijah celo do 90 odstotkov zdravnikov zavrača možnost opravljanja splava, piše STA.