Globalno

Na protestih proti skrajni desnici v Berlinu 120 tisoč ljudi

Uredništvo , 03.02.24 ob 15:22

Protesti proti rasizmu in skrajni desnici potekajo tudi v drugih nemških mestih, podprl pa jih je tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Na protestih proti skrajni desnici v Berlinu 120 tisoč ljudi
Vir: Twitter

Na protestih proti skrajni desnici se je danes v Berlinu zbralo okoli 120.000 ljudi, od tega več tisoč pred zgradbo Reichstaga v središču mesta, poročajo tuje tiskovne agencije. Protesti proti rasizmu in skrajni desnici potekajo tudi v drugih nemških mestih, podprl pa jih je tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Na kraju tudi 700 policistov

Po podatkih policije, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, se je na protestu v nemški prestolnici zbralo okoli 120.000 ljudi. Oblasti so na kraj dogodka napotile tudi 700 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Množica protestnikov vzklika gesla "Vsi skupaj proti fašizmu!", dogajanje pa so na omrežju YouTube v živo prenašali organizatorji, gibanje Hand in Hand (Z roko v roki), ki združuje več kot 1300 organizacij.

Protestniki bodo okoli zgradbe Reichstaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, danes predvidoma sklenili tudi človeško verigo.

Protesti proti skrajni desnici potekajo tudi v nekaterih drugih nemških mestih. V Freiburgu na jugozahodu države se je danes po podatkih policije zbralo okoli 20.000 ljudi, poroča dpa. K tamkajšnjim protestom je pozvalo več kot 300 organizacij, vključno z mestnim nogometnim klubom, sindikati in cerkvami, v njih pa so sodelovali tudi kmetje s traktorji.

Povod za proteste poročilo preiskovalne novinarske skupine

Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti skrajni desnici, zlasti proti skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Proteste je sprožilo poročilo preiskovalne novinarske skupine Correctiv o srečanju med pripadniki strank skrajne desnice novembra v Potsdamu. Na srečanju naj bi razpravljali o tem, kako izgnati veliko število tujih državljanov, vključno s prosilci za azil in priseljenci z nemškimi potnimi listi, da zapustijo državo, tudi pod prisilo.

Proteste proti skrajni desnici podpira tudi Scholz, ki je danes sporočil, da so močan znak v podporo demokraciji.

STA

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?