Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob 16. uri po lokalnem času naj bi v skladu z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino talcev, ki jih je zajel ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Hamas naj bi izpustil 13 žensk in otrok, nato bo pa vsak dan premirja še nove skupine talcev. Skupaj naj bi jih izpustili 50. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo.

Pred premirjem so se oglasile sirene za raketni napad

Premirje, za katerega sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in na kakšen način, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni.

Spopadi so se na območju Gaze sicer ponoči nadaljevali vse do premirja. Tik pred začetkom prekinitve ognja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa oglasile sirene za raketne napade. Izraelska vojska je pred tem okrepila napade na območju Gaze in bo med prekinitvijo ognja ohranila svoje vojake v palestinski enklavi. Izrael je sicer že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

STA