Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval predsednika ZDA in Kitajske Joeja Bidna in Xi Jinpinga, naj se udeležita mirovnega vrha za Ukrajino v Švici prihodnji mesec. Prepričan je, da bi morala podpreti mirovni vrh s svojo udeležbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obračam se na voditelje sveta, ki se še vedno držijo ob strani globalnim prizadevanjem svetovnega mirovnega vrha: na predsednika Bidna, voditelja Združenih držav, in predsednika Xija, voditelja Kitajske," je v video sporočilu dejal Zelenski. Prosil jih je še, naj podprejo vrh s svojim sodelovanjem. Prepričan je namreč, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bo izpolnilo zaveze.

Povabljenih 160 delegacij, Rusije ni med njimi

Vrh o Ukrajini bo gostil švicarski Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je sporočila, da so povabili 160 delegacij, Rusije ni med njimi. Po navedbah Zelenskega je udeležbo potrdilo več kot 80 držav.

Biden kljub vztrajni podpori Kijevu še ni potrdil udeležbe na vrhu. Kitajska pa je med drugim sporočila, da mora biti mirovna konferenca organizirana tako s strani Rusije kot Ukrajine. Xi velja za strateškega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, še poroča STA.