Hrvaško je v prvi polovici leta obiskalo 7,2 milijona gostov, ki so ustvarili 28,1 milijona nočitev. To je šest odstotkov več prihodov in dva odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti (HTZ). Največ nočitev med tujci so poleg Nemcev ustvarili Slovenci, in sicer skoraj tri milijone.

Trenutno na Hrvaškem že več kot 700.000 turistov

"Trenutno v naši državi dnevno biva več kot 700.000 turistov. Kmalu bo ta številka, kar se ni zgodilo še nikoli doslej, presegla milijon gostov na dan, kar potrjuje tudi zelo visoka zasedenost namestitvenih zmogljivosti," je sporočil direktor HTZ Kristjan Staničić.

Hrvaški minister za turizem in šport Tonči Glavina je izpostavil tudi dobre finančne rezultate. Pojasnil je, da so v prvem četrtletju imeli 24,6 odstotka več prihodkov od tujih turistov kot v rekordnem lanskem četrtletju, v prvih šestih mesecih pa tudi 6,5 odstotka več davčno potrjenih računov.

Največ turističnih nočitev so v prvi polovici leta zabeležili na Jadranu, in sicer 25,8 milijona, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Sledi Zagreb z 1,2 milijona nočitev oz. osemodstotno rastjo. V drugih deli države se je število nočitev povečalo za sedem odstotkov na 1,1 milijona.

Med namestitvenimi objekti so bili najbolj priljubljeni hoteli, sledijo apartmaji in kampi.

Od tujih gostov so največ nočitev ustvarili Nemci (5,7 milijona) in Slovenci (2,7 milijona). Sledijo Avstrijci (2,6 milijona), Poljaki (1,8 milijona) in Britanci (1,3 milijona).

STA