Moški, ki se je v petek zažgal pred sodiščem, kjer so nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sodili zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, je umrl v bolnišnici. Preminuli je pred sodiščem z letaki opozarjal na zaroto, Trump pa je poslopje sodišča zapustil med incidentom, poroča britanski BBC.

V zrak vrgel letake s propagandno vsebino

Newyorška policija je preminulega identificirala kot 37-letnega Maxwella Azzarello, ki so ga reševalci, po tem ko se je zažgal, v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico. Davi ga je bolniško osebje proglasilo za mrtvega. Maxwell je v New York pripotoval s Floride in ni bil vpisan v kazensko evidenco.

Preiskovalci navajajo, da so klic v sili prejeli okoli 13.30 po lokalnem času, ko je Maxwell v zrak vrgel letake in se nekaj trenutkov pozneje polil z vnetljivo tekočino ter zažgal. Protestniku so priskočili na pomoč in ena oseba ga je pogasila z gasilnim aparatom.

Policija je sporočila, da je iz njegovega vozniškega dovoljenja razvidno, da je bil rojen leta 1987 in je bil doma v St Augustinu na Floridi. Kot registrirani demokrat je od leta 2005 do 2009 obiskoval Univerzo v Severni Karolini. V New York naj bi prispel med 13. in 19. aprilom, čeprav so njegovi družinski člani, ki so govorili s policijo, povedali, da tega niso vedeli. Policija ga predhodno ni obravnavala.

Po navedbah vodstva newyorške policije so letaki imeli propagandno vsebino, s čimer je želel Maxwell opozoriti na teorijo zarote, navaja BBC. V petek je ameriška televizija CNN poročala, da je na letakih pisalo, da je newyorška univerza krinka za mafijo.

Njegove teorije zarote povezane z močnimi bogataši

37-letni Max Azzarello je pred kratkim na spletu začel objavljati teorije zarote. Dokument, ki ga je objavil, v slogu manifesta opozarja na bližajoči se »apokaliptični fašistični svetovni udar«. V svoji dolgi objavi se je Azzarello opisal kot "preiskovalni raziskovalec".

V svojem 'manifestu' je dejal, da je dejanje samovžiga "skrajno dejanje protesta". "Mojim prijateljem in družini, pričam in prvim posredovalcem se globoko opravičujem, ker sem vam zadal to bolečino," je zapisal in dodal, da gre le za majhno bolečino v primerjavi s tem, kaj pripravljajo oblasti v ZDA.

Kot navajajo ameriški mediji, je imel Azzarello dolgo zgodovino objavljanja teorij zarote, ki so večinoma uperjene na zmerjanje bogatih in močnih. Pandemijo Covid-19 je označil za "ekonomsko napravo sodnega dne". Pisal je o Jeffreyju Epsteinu, kriptovalutah, Ponzijevih shemah in Simpsonovih. V nekem trenutku se je primerjal z Liso Simpson.

Poškodovani policisti

Med sojenjem Trumpu je bilo pred sodiščem poostreno policijsko varovanje. Trije policisti, ki so poskusili preprečiti, da bi se požar razširil, so bili poškodovani. Poleg njih se je v incidenti poškodoval še en uslužbenec sodišča.

Na sojenju Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov so v petek sicer dokončali postopek izbire 12 porotnikov in šestih rezerv. Sodnik Juan Merchan je napovedal, da bodo po izbiri porote lahko predvidoma že v ponedeljek začeli zasliševanje prič. Začelo bo tožilstvo, ki v četrtek Trumpovim odvetnikom ni hotelo izdati, katere od prič na seznamu bodo najprej na vrsti.