Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes napovedal, da bo kandidiral za mesto premierja in zmagal na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ne glede na to, kaj bo o ustavnosti njegove kandidature odločilo ustavno sodišče. Njegov glavni tekmec, aktualni premier Andrej Plenković je medtem še vedno prepričan v vnovično zmago njegove stranke HDZ.

Oba prepričana v zmago

Plenković je danes pred kongresom stranke v Zagrebu izrazil neodobravanje nad odločitvijo Milanovića o kandidaturi na listi opozicijskih socialdemokratov (SDP), kot tudi nad razpisom volitev sredi tedna.

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi na sporedu v sredo, 17. aprila. Plenković je povedal, da bo to otežilo udeležbo na volitvah številčni hrvaški skupnosti v Bosni in Hercegovini, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Plenković je kljub vsemu še vedno prepričan v uspeh svoje stranke. Na kongresu je ob aplavzu našteval dosedanje uspehe, v prihodnje pa napovedal dvig plač in politike spodbud za vsakega novorojenega otroka. Plenković za razliko od nekaterih drugih strankarskih kolegov na kongresu ni želel ugibati o tem, ali je Milanovićeva kandidatura sploh v skladu z ustavo. Sodbo o tem naj bi dali ustavni sodniki že v ponedeljek, navaja Hina.

Milanović je na družbenem omrežju Facebook danes sporočil, da se bo potegoval za premierski stolček, ne glede na to, ali bodo "ustavni sodniki izvršili nalog strahopetca Plenkovića" in mu preprečili, da ga opozicija formalno navede kot kandidata na listi.

Poudaril je, da se pred volilno zmago ne namerava odreči predsedniški funkciji, saj da bi to pomenilo, da ima HDZ vso oblast v državi. Mesto predsednika republike bi namreč v primeru njegovega odstopa zasedel predsednik sabora iz vrst konservativne večine Gordan Jandroković.