Globalno

Melonijeva naj bi v hotelu omehčala Orbana

Uredništvo , 02.02.24 ob 12:01

V Bruslju naj bi zaradi Melonijeve prišlo do velikega preobrata.

Melonijeva naj bi v hotelu omehčala Orbana

Madžarski premier Viktor Orban je na včerajšnjem izrednem zasedanju v Bruslju podprl dogovor o 50 milijard evrov vrednem paketu pomoči Ukrajini. Čeprav so ugibali, da bo Orban ponovno blokiral dogovor, je bil po enournem srečanju voditeljev Nemčije, Francije in Italije ter predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen z Orbanom, ta dosežen. Dogovor so soglasno podprle vse članice EU, poroča hrvaški Index.

Veliko vlogo naj bi imel tudi Macron

Politico piše, da sta za prepričevanje Orbana odgovorna italijanska premierka Giorgia Meloni in francoski predsednik Emmanuel Macron. "Meloni se je pogovarjala z Orbánom zaradi njunega dolgoletnega odnosa," sta za Politico povedala dva diplomata.

Odločitev, sprejeta na včerajšnjem vrhu v Bruslju, je bila ključna za voditelje EU, ki so želeli izkazati podporo Ukrajini in hkrati pokazati, da so sposobni zajeziti madžarski upor. 

Ljudje, ki so blizu Meloni, so povedali, da je začela svoje tako imenovano "diplomatsko delo" pred meseci, ko je vodila pogovore in srečanja z različnimi ministri in uradniki. Meloni je ta teden okrepila svoja prizadevanja, poroča Politico, z Orbanom se je pogovarjala po telefonu, se z njim sestala eno uro v prestižnem bruseljskem hotelu Amigo in znova v četrtek zjutraj pred začetkom srečanja.

V sredo zvečer se je z Orbanom srečal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Ravno Macron je imel v teh pogajanjih ključno vlogo, so poudarili diplomati. "Nikoli ni želel nasprotovati Orbánu, ampak ga je hotel pridobiti." To je pristop, ki se je danes obrestoval,« je povedal vir blizu francoskega predsednika.