Na Češkem je danes dan žalovanja za žrtvami strelskega napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi. Zastave na javnih poslopjih so spuščene na pol droga, opoldne so se žrtev spomnili z minuto molka, po vsej Češki pa so zadoneli cerkveni zvonovi.

"Življenje nam dokazuje, da obstaja zlo"

V katedrali svetega Vida je bila maša za žrtve napada, ki jo je daroval praški nadškof Jan Graubner, udeležil se je je tudi predsednik države Petr Pavel. Na oltar so za vsako žrtev napada prinesli eno vrtnico.

"Na Zemlji hočemo vsi doseči raj, ampak življenje nam dokazuje, da obstaja zlo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal nadškof. Opozoril je na naraščanje primerov depresij in samomorov med otroki in mladimi.

Napadalec, 24-letni češki študent Karlove univerze brez predhodne kazenske kartoteke, je v četrtek popoldne na filozofski fakulteti v središču Prage ubil 14 ljudi, 25 pa ranil. Po podatkih policije je streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete. Po podatkih policije se je napadalec nato sam ustrelil, ko so ga obkolili policisti.

Po najhujšem množičnem strelskem napadu v zgodovini države so danes na Češkem odpovedali tudi številne kulturne in športne dogodke, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu v češki prestolnici pa bodo zvečer ugasnjene. Televizija danes oddaja poseben program.

Med žrtvami največ študentov

Medtem so mediji objavili tudi imena nekaterih žrtev napada. Med njimi je predstojnica univerzitetnega instituta za muzikologijo Lenka Hlavkova. Iz inštituta, ki ga je vodila, so sporočili, da njihova sodelavka in predstojnica ni preživela napada ter svojcem izrekli globoko sožalje. 

6 out of 14 victims of Christian terrorist of Prague, David Kozák:
Lenka Hlávková (49), musicologist,
Jan Dlask (50), expert on Swedish literature
Aneta Richterová (20), first-year student
Klára Holcová (20), student
Magdaléna Křístková, student
Lucie Špindlerová (20), student pic.twitter.com/7Wn4mkpXRa

— Spartacus 🇵🇸 (@gypsyspartacus) December 23, 2023

Ubita je bila tudi Lucie Špindlerová, študentka in urednica medija Lidové noviny. Tretja žrtev je Magdalena Křístková, študentka iz Roztoka. Študirala je komunikologijo za gluhe in je bila na predavanju, ko je pritekel napadalec. Množični morilec je ubil tudi Jana Dlasko, strokovnjaka za finsko in finsko-švedsko književnost ter švedski jezik.

Krvavi pohod pa je terjal še življenje komaj 20-letne češke atletinje Klare Holcova, vrhunske tekmovalke v suvanju krogle ter študentke arhivistike in bohemistike, so sporočili iz atletskega kluba Atletika Stara Boleslav. Bila je obetavna češka ateltinja, ki se je specializirala za suvanje krogle, tekmovala pa je tudi v metu kopja in kladiva. V svoji kratki karieri je osvojila štiri odličja na mladinskih državnih prvenstvih in branila barve svoje države na otroških ter mladinskih olimpijskih igrah.

Češke oblasti so medtem ljudi pozvale, naj bodo v prihodnjih dneh bolj pozorni na posameznike, ki bi jih napad lahko navdihnil, pa tudi na morebitne grožnje. Okrepljena bo tudi policijska prisotnost v okolici šol in nekaterih drugih javnih ustanov.