Človeška odprava na Mars je že dolgo želja vesoljskih raziskovalcev. Pred dvema letoma se je celo govorilo, da se bodo ljudje na Marsu lahko razmnoževali, saj lahko semenčice na tem planetu po mnenju znanstvenikov preživijo tudi do 200 let.

Vendar se zdi, da so takšni upi kratkega veka, saj strokovnjaki zdaj priporočajo, da ljudje na tem planetu ne preživijo več kot štiri leta. Po eni najnovejših študij o trajnosti človeškega življenja na Rdečem planetu znanstveniki navajajo, da če ljudje na Marsu preživijo več kot štiri leta, stopnja sevanja postane nevarna.

Misija še vedno izvedljiva

Ugotovitve so bile objavljene v  reviji Advanced Earth and Science Journal. “Naši izračuni jasno kažejo, da je najboljši čas za izstrelitev človeškega vesoljskega poleta na Mars med sončnim maksimumom, ker se je mogoče zaščititi pred delci sončne energije. Naše simulacije kažejo, da povečanje zaščite povzroči povečanje sekundarnega sevanja, ki ga proizvaja najbolj energičen GCR, kar ima za posledico višjo dozo, kar uvaja omejitev trajanja misije. Ocenjujemo, da potencialna misija na Mars ne bi smela trajati dlje kot približno štiri leta. Študija kaže, da vesoljsko sevanje nalaga resne omejitve in predstavlja tehnološke težave za človeško misijo na Mars, vendar je takšna misija še vedno izvedljiva,” navaja študija.