V Srbiji se danes že tretji dan nadaljuje iskanje pogrešane dveletne deklice Danka, ki je izginila v torek okoli 14. ure v naselju Banjsko polje blizu mesta Bor v vzhodni Srbiji. Po 27 urah so iskanje na območju Banjskega polja in okolice ustavili, so v sredo sporočili s srbskega ministrstva za notranje zadeve. Po njihovih navedbah vse namreč kaže na to, da deklice ni tam. Srbski mediji še poročajo, da ima policija zdaj novo sled, ki preiskavo vodi dlje od kraja izginotja.

V iskalni akciji je sicer sodelovalo več kot 500 ljudi, poleg pripadnikov policije tudi gasilci, gorski reševalci, lovci in številni prebivalci, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Poleg gasilcev in policije je sedaj na kraju tudi bager. Kot poroča Telegraf, policija odpira tudi jaške okoli hiše družine Ilić, nedaleč od hiše pa tudi kopljejo z lopatami. 

Miloš in Ivana Ilić, starša pogrešane deklice Danke, sta od jutra znova na policijski upravi v Boru, kjer potekajo vse preiskave okoliščin, v katerih je otrok izginil, je izvedela Nova.rs.

"Starša sta bila sinoči ločena, vsak je bil v svoji družinski hiši, policija pa ju je opazovala. Od jutra sta skupaj z uslužbenci centra za socialno delo spet na policijski postaji," pravi vir iz preiskave. 

Prvič aktivirali sistem obveščanja

V Srbiji so ob izginotju Danke prvič aktivirali tudi sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok Amber oz. Najdi me, ki so ga uvedli lani.

Po sprožitvi sistema mediji morajo obveščati javnost o izginotju otroka z najmanj 20-sekundnimi obvestili. Prvih osem ur od izginotja javnost obveščajo na vsake pol ure, po osmih urah pa na vsako uro. Obvestila objavljajo televizijske in radijske postaje, o izginotju otroka pa javnost obveščajo tudi prek spleta, SMS-sporočil, zaslonov na bankomatih, napisov na avtocestah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah in podobno.