Francoski predsednik Emmanuel Macron danes v Berlinu začenja tridnevni uradni obisk v Nemčiji. Po napovedih naj bi obisk dal nov zagon načetim odnosom med Parizom in Berlinom. To je prvi državniški obisk katerega od francoskih predsednikov po letu 2000.

Na obisk bi moral že julija lani, je bil odpovedan zaradi ...

Macron je tak obisk načrtoval že julija lani, a ga je odpovedal zaradi protestov in izgredov, ki so zajeli francoska mesta po tem, ko je policist med prometnim nadzorom ubil 17-letnika. Tokrat so pred obiskom izbruhnili nemiri na francoskem čezmorskem ozemlju Nova Kaledonija, a ga francoski predsednik ni odpovedal, temveč le nekoliko skrajšal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Macron, ki ga bo na obisku spremljala soproga Brigitte, ima danes v Berlinu med drugim na programu pogovore z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. Z berlinskim županom Kaiem Wegnerjem se bo sprehodil skozi znamenita Brandenburška vrata. Drevi bo nemški predsedniški par v svoji rezidenci na gradu Bellevue priredil državniški banket v čast francoskemu predsedniku in njegovi soprogi.

V ponedeljek bo imel francoski predsednik v Dresdnu govor na evropskem srečanju mladih, obiskal bo tudi Fraunhoferjev inštitut za fotonske mikrosisteme in se sešel s strokovnjaki s področja umetne inteligence. Na gradu Meseberg severno od Berlina bo v torek francosko-nemško ministrsko srečanje, ki ga bosta vodila Macron in nemški kancler Olaf Scholz.

Državniški obisk naj bi pripomogel k oživitvi odnosov med državama, v katerih je v zadnjem času zaznati napetosti pri nekaterih ključnih vprašanjih. Med njimi je evropski sistem zračne obrambe, katerega pobudnica je Nemčija in v katerega je zdaj vključenih 21 evropskih držav, Francija pa je kritična, ker vključuje tudi ameriške in izraelske sisteme.

STA