Libijski generalni tožilec je danes v okviru preiskave nedavnih poplav, ki so zaradi porušenja dveh jezov najbolj opustošile mesto Derna na severovzhodu države, odredil aretacijo osmih uradnikov. Vsi so trenutno oziroma v preteklosti delali v uradih, pristojnih za upravljanje jezov, in so obtoženi njihovega slabega vzdrževanja.

Kot smo že poročali, so narasle vode po obilnem deževju 10. septembra predrle dva dotrajana jezova in zalile velik del mesta Derna. Uradno število smrtnih žrtev znaša 3800, mednarodne humanitarne organizacije pa poročajo o več kot 10.000 pogrešanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaos v državi prekinil popravilo dotrajanih jezov

Libijski generalni tožilec Al Sedik al Sur je po začetku preiskave pred več kot tednom dni povedal, da sta bila dva jezova razpokana že od leta 1998. Vendar je bilo popravilo, ki ga je leta 2010 začelo turško podjetje, po nekaj mesecih prekinjeno zaradi strmoglavljenja dolgoletnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija. Dela pa se odtlej niso nadaljevala.

Z nafto bogata Libija je že od strmoglavljenja Gadafija pogreznjena v kaos, država pa je razdeljena na vlado na vzhodu v Tobruku in mednarodno priznano vlado v Tripoliju, h kateri pripada al Sur.

sta