Renault bo leta 2025 še naprej širil svojo ponudbo električnih avtomobilov z lansiranjem prerojenega Renaulta 4, ki bo sledil nedavno razkritemu Renaultu 5, poroča portal Autoexpress.

Tako kot model 5 bo tudi novi model Renault 4 majhen avto, ki bo izključno električen – z retro videzom, ki bo temeljil na svojem klasičnem soimenjaku. Renault 4 sicer še ni uradno razkrit, vendar so ga pokazali v konceptni obliki kot 4Ever Trophy na avtomobilskem salonu v Parizu leta 2022. Širijo pa se tudi patentne slike, ki dajejo splošno predstavo o tem, kako bi avtomobil lahko izgledal.

Temeljil bo na klasičnem retro slogu

Renault 4 bo sledil nedavno razkritemu modelu 5, ki uporablja retro slog. Temeljil pa bo na klasičnem Renaultu 5 iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Classic 4 je imel edinstveno zasnovo in novi model bo verjetno zelo podoben temu – vključno s škatlasto obliko, podobno kombilimuzini. Pričakuje se zelo pokončen zadek in izraziti stebrički C.

Renault 4 bo uporabljal isto platformo kot novi 5 – AmpR Small, nastavitev, ki je bila zasnovana izključno za električne avtomobile. Medtem ko ima R5 samo pogon na sprednja kolesa, bo Renault 4 morda dobil tudi model 4x4, ki bo bolj podoben SUV-ju. Posnetki novega Renaulta 4 potrjujejo, da bo novi model nekoliko dvignjen, zelo verjetno je tudi, da bo avto uporabljal enake motorje in baterije kot 5, kar pomeni, da bi moral imeti doseg do 385 km. Konceptno vozilo 4Ever je očitno terensko vozilo, zato je možno, da bo serijska različica imela zmogljivost, podobno kot konkurenčni Jeep Avenger, še poročajo.

Uradnih podrobnosti o tem, kdaj bo Renault 4 prišel in koliko bo stal zaenkrat ni. Vemo pa, da ga lahko pričakujemo proti koncu leta 2025. Renault 5, ki bo stal približno 35.000 evrov je v ponudbi umeščen pod 4, zato je pričakovano, da bodo cene Renaulta 4 nekoliko višje: okoli 40.000 evrov.