Velika Britanija je pripravljena na spremembo, je danes, potem ko je bil vnovič izvoljen v parlament v svojem okrožju na severu Londona, dejal vodja laburistov Keir Starmer. Štetje glasov po okrožjih še poteka, laburisti pa so že dosegli absolutno večino v britanskem parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja laburistov Starmer je, potem ko je postalo tudi uradno znano, da imajo večino, dejal, da s tem sprejemajo veliko odgovornost, njihova naloga pa bo prenoviti državo. "Politika mora spet postati javna služba," je dejal in dodal: “Sprememba se začenja tu, ker je to vaša demokracija, vaša skupnost in vaša prihodnost. Vi ste glasovali, zdaj je čas, da mi začnemo delo,” je dejal Starmer, ki naj bi še danes postal novi britanski premier.

Konservativci se po 14 letih poslavljajo z oblasti 

Glede na vzporedne volitve, ki jih je agencija Ipsos izvedla za televizije BBC, ITV in Sky, se konservativci pod vodstvom trenutnega premierja Rishija Sunaka po 14 letih očitno poslavljajo z oblasti. Medtem ko so še leta 2019 zasedli 365 sedežev, se jim jih tokrat obeta le 131.

Med tistimi konservativci, ki jih v parlamentu, ne bo več, sta tudi dosedanji obrambni minister Grant Shapps in Penny Mordaunt, ki je bila v preteklosti kandidatka za vodjo stranke.

Na tretjem mestu so liberalni demokrati z 61 poslanci, kar bi bil zanje izjemen uspeh. V zadnjem mandatu so ob izteku zasedali 15 sedežev.

Desna populistična Reform UK naj bi osvojila 13 sedežev, kar je prav tako več od pričakovanj. V parlament je bil po poročanju agencij v svojem osmem poskusu izvoljen tudi njihov vodja, sicer glavni pobudnik brexita, Nigel Farage.

Škotska nacionalna stranka, ki je bila doslej tretja največja sila v parlamentu z več kot 40 poslanci, pa naj bi jih ohranila le še 10.

Britanci člane parlamenta volijo po večinskem sistemu, za osvojitev večine v parlamentu je potrebna zmaga v 326 okrožjih.

Sunak priznal poraz

Vodja britanskih konservativcev, dosedanji premier Rishi Sunak je zgodaj davi priznal poraz svoje stranke na četrtkovih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. "Laburistična stranka je na teh volitvah zmagala, odločitev Britancev je jasna, sam pa sprejemam odgovornost za poraz," je dejal odhajajoči premier, ki bo že danes položaj predal vodji laburistov Keirju Starmerju. Sunak je zjutraj že poklical Starmerja in mu čestital za zmago.

Sunak je bil sicer znova izvoljen v parlament v okrožju Richmond na severu Anglije, njegova stranka pa je utrpela hud poraz.

Štetje glasov še poteka, laburisti pa so si že zagotovili najmanj 326 sedežev, kolikor je potrebnih za absolutno večino v 650-članskem parlamentu. Po napovedih BBC naj bi imeli v novem parlamentu 410 sedežev, konservativci pa le 144.

Sunak bo po porazu danes kraju Karlu III. podal odstopno izjavo, monarh naj bi nato za novega premierja imenoval Starmerja. Ta bo predvidoma še danes predstavil svojo vlado, novi parlament pa naj bi se prvič sestal v torek.

STA