Ameriški tehnološki velikan Apple je po poročanju medijev opustil načrte o razvoju lastnega električnega avtomobila. Proizvajalec pametnih telefonov znamke iPhone je na projektu razvoja električnih vozil zaposlil skoraj 2000 ljudi, a je trčil ob vse hujšo konkurenco v panogi, je poročala agencija Bloomberg, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Apple je projekt, ki se je začel okoli leta 2014, ohranjal v veliki tajnosti. Javno svojih načrtov za električna vozila ni nikoli razkril, so pa v medije vsa leta uhajale nekatere podrobnosti.

Potenicalnim partnerjem kazali protoripe

Že pred leti naj bi potencialnim partnerjem iz avtomobilske industrije pokazal začetne prototipe, nato pa se je po poročanju medijev odločil, da se osredotoči na programsko opremo za samovozeča vozila. Zagotovo je bilo znano le to, da je Apple do nedavnega na ulice Silicijeve doline pošiljal testne avtomobile, predelane v samovozeča vozila.

Agencija Bloomberg je pred približno mesecem dni poročala, da je Apple zmanjšal svoje ambicije pri razvoju električnega avtomobila in si ga zdaj prizadeva dati na trg leta 2028. Namesto izdelave večinoma samovozečega avtomobila naj bi se po takratnih navedbah po novem zadovoljil s funkcijami za pomoč pri vožnji.

Projekt zaprli v torek

Zdaj Bloomberg in časnik The New York Times, ki se sklicujeta na neimenovane vire, poročata, da je Apple svoje zaposlene o odločitvi za zaprtje projekta obvestil v torek. V projekt naj bi vložil milijarde dolarjev.

Več ameriških proizvajalcev avtomobilov je v zadnjih mesecih skrčilo svoje načrte razvoja električnih vozil, saj se rast povpraševanja upočasnjuje. Da je rast povpraševanja v letu 2024 manjša, so med drugim opozorili tudi pri enem od vodilnih podjetij v panogi, ameriški Tesli v lasti Elona Muska.

Pri Applu za zdaj teh novic ne komentirajo. Koncern je tudi sicer precej zadržan glede razkrivanja svojih načrtov za potencialne nove izdelke.