Nova kitajska vesoljska odprava bo predvidoma trajala 53 dni in bo zbirala vzorce iz velikega kraterja Južni pol-Aitken, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cilj odprave je zbrati dva kilograma kamnin za analizo iz kraterja, ki je širok 2500 in globok osem kilometrov.

Sonda bo material na temni strani Lune zbirala na dva načina. S pomočjo vrtalnika bo zbirala vzorce pod površjem, z robotsko roko pa bo pobirala vzorce s površja. Po koncu naloge bo skušala vzleteti s strani Lune, ki je vedno obrnjena stran od Zemlje.

Sonda Chang'e 6, poimenovana po kitajski boginji Lune, je 3. maja vzletela iz vesoljskega centra Wenchang na južnem kitajskem otoku Hainan. To je šesta odprava Kitajske na Luno od leta 2007.

Zadnja stran Lune ima debelejšo in starejšo skorjo. Njene kraterje v manjši meri kot na bližnji strani Lune prekrivajo stari tokovi lave. Kitajski znanstveniki zato pričakujejo lažje zbiranje vzorcev, ki bi lahko omogočili nov vpogled v nastajanje Zemljinega naravnega satelita.

Prvo vesoljsko plovilo, ki je pristalo na zadnji oziroma bolj oddaljeni strani Lune - polobli, ki je vselej obrnjena stran od Zemlje - je bila Sonda Chang'e 4 leta 2019. Njena naslednica Chang'e 5 je leto zatem zbrala vzorce z Zemlji bližnje strani Lune.

Luna je v zadnjih letih zaradi dragocenih surovin, ki naj bi jih vsebovala, ponovno postala predmet zanimanja številnih držav.