Nemško gospodarstvo bo po najnovejši vladni napovedi letos beležilo 0,2-odstotno rast, kar je precej manj od jesenske napovedi. Oktobra lani je nemška vlada za letos napovedovala 1,3-odstotno rast, ki pa jo je zdaj zaradi šibkega svetovnega povpraševanja, geopolitičnih negotovosti in vztrajno visoke inflacije oklestila.

Nemirne vode

"Nemško gospodarstvo se še naprej nahaja v nemirnih vodah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob predstavitvi napovedi dejal vladni predstavnik za stike z javnostmi. Največje evropsko gospodarstvo se je lani skrčilo za 0,3 odstotka, pri čemer zadnji podatki kažejo na to, da bo tudi v letošnjem prvem četrtletju zašlo v recesijo.

Med izzivi je vlada navedla visoko inflacijo in posledično izgubo kupne moči, geopolitične krize vključno s konfliktoma na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter dvig obrestnih mer. Glede na poročanje medijev Nemčija, če ne bo ukrepala, tvega anemično rast do leta 2028.

Osnutek vladnega poročila po poročanju Reutersa kaže na "normalizacijo" fiskalne politike v letošnjem letu, potem ko je sodba ustavnega sodišča prisilila koalicijo v boleče reze v proračunu za leto 2024.

STA