Ruski predsednik Vladimir Putin je zanikal poročanje ameriških medijev o domnevnih načrtih Moskve glede namestitve jedrskega orožja v vesolju. Na srečanju z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem je v torek zatrdil, da je bila Rusija vselej odločno proti namestitvi jedrskega orožja v vesolju.

"Rusija nima jedrskih projektov v vesolju"

"Naše stališče je jasno in nedvoumno: vedno smo bili kategorično proti namestitvi jedrskega orožja v vesolju in smo tudi zdaj," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax na srečanju z obrambnim ministrom Šojgujem dejal ruski predsednik.

Več ameriških medijev, med njimi New York Times, Washington Post ter televizijski postaji ABC in Fox News, je prejšnji teden poročalo o ugotovitvah, ki se nanašajo na domnevne ruske načrte namestitve jedrskega orožja v vesolju, pri čemer so se sklicevali na ameriške obveščevalne podatke.

Po teh poročilih naj bi Rusija poskušala razviti jedrsko orožje za uporabo proti satelitom v vesolju.

Putin je te navedbe odločno zavrnil. Rusija je po njegovih besedah vedno pozivala k spoštovanju obstoječih dogovorov na tem področju. Obrambni minister Šojgu pa je pojasnil, da Rusija nima jedrskih projektov v vesolju, in to vedo tudi ZDA, poročanje Interfax povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pravijo, da gre za zvijačo bele hiše

Moskva se je že prejšnji teden odzvala na opozorila, da naj bi Rusija razvijala jedrsko orožje za napade na cilje v vesolju, pri čemer jih je označila za zlonamerna in neutemeljena. Kot so sporočili v Kremlju, gre za zvijačo Bele hiše, ki skuša na ta način doseči sprejetje svežnja pomoči za Ukrajino v kongresu.

Poročanje medijev je sprožil predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu ameriškega kongresa Mike Turner, ki je zahteval umik oznake zaupno z dokumentov, ki naj bi govorili o resni grožnji nacionalni varnosti.

Ameriški spletni portal Bloomberg pa je v torek sklicujoč neimenovane vire poročal, da so ZDA zaveznike opozorile, da bi lahko Rusija že letos namestila jedrsko orožje ali lažno bojno konico v vesolje. Jedrska konica v orbiti bi kršila pogodbo o vesolju iz leta 1967, katere podpisnica je Rusija, navaja portal.

STA